Roermond roept 2021 uit tot Cuypersjaar.
Het is een eeuw geleden dat Cuypers op 3 maart 1921 overleed. Dat Roermond aandacht besteedt aan deze beroemde burger is niet onterecht. De beurs die hem door het stadsbestuur werd verleend om zijn studie in Antwerpen met succes te voltooien, bleek een gouden investering die zich tot op heden uitbetaalt.
Cuypers staat aan de basis van de moderne bouwkunst in Nederland.
De herintroductie van baksteen- en gewelfbouw is daarvan het meest zichtbare teken, maar op de achtergrond staat een vernieuwende opvatting over de relatie tussen vorm en functie in de architectuur.
Architecten als Joseph Cuypers – de zoon – en Eduard Cuypers – de neef en grondlegger van de Amsterdamse School -, maar ook bouwers als Berlage ontleenden hun kennis en inzichten aan het werk van Pierre Cuypers, ook al volgden ze hun eigen stijl.
De stad Roermond is zich bewust dat deze vernieuwende kracht in de nationale architectuur hier zijn oorsprong vindt. Haar terechte trots mag blijken uit deze promotiefilm.
Ook elders gedenkt men de architect: in Stevensweert, in Valkenburg, Kranenburg bij Vorden, maar vast ook in Amsterdam en Den Haag. Wellicht in Friesland en Groningen, waar diverse Cuyperskerken tot op de Wadden (Nes op Ameland) te vinden zijn of in Noord-Brabant en Gelderland. Tot in Beijing heeft hij gebouwd.
Wellicht zijn er bij u in de buurt ook plaatsen waar Pierre Cuypers zijn sporen heeft nagelaten. We hopen dat dit Cuypersjaar de zorg en aandacht daarvoor zal intensiveren. De Stichting Cuyperiana wenst u een fraai Cuypersjaar toe met vele mooie, inspirerende ervaringen en nieuwe inzichten.