Pierre Jean Joseph Michel Cuypers jr. (Hilversum, 11 juli 1891 – Amsterdam, 3 april 1982)

De oudste zoon van Joseph Cuypers’ ontwierp al op twintigjarige leeftijd een kloosterkapel in Weert, in traditionalistische stijl. Begin jaren twintig werkte hij enige tijd samen met de Franse monnik-architect Dom Bellot aan het ontwerp van een kapel te Eindhoven en een kerk te Waalwijk. Cuypers raakte sterk beïnvloed door Bellots expressionisme. In 1920 associeerde hij zich met zijn vader en nam hij de leiding over het Amsterdamse bureau van de firma Cuypers in de Vondelstraat. Samen met zijn vader, maar enkele keren ook alleen, ontwierp hij tal van gebouwen, vooral kerken. Bij een aantal kerken is de invloed van Bellot duidelijk aanwezig. Bij kerkenbouw en restauratie was hij sterk gefocust op de akoustiek.
In 1931 vierde Joseph Cuypers zijn 70e verjaardag. De werkplaatsen waren door de crisistijd gesloten. Het architecturale werk werd in toenemende mate overgelaten aan Pierre jr., die in Amsterdam woonde aan de Vondelstraat, op nummer 19. Daar bleef het kantoor voortbestaan tot in de tachtiger jaren van de 20e eeuw.
In 1959 bouwde Pierre jr. in de Amsterdamse Vlothaven de indrukwekkende graansilo’s. Mede-firmant was toen Feico Glastra van Loon, kleinzoon van Joseph Cuypers via zijn dochter Marguerite Glastra van Loon-Cuypers. Deze bouwde de –inmiddels tot monument verklaarde- RLS te Eelde. Toen Feico in 1987 de leeftijd van 65 bereikte, werd het architectenbureau beëindigd.

Gebruikte bronnen:
- informatie uit het archief van Joseph Cuypers in het Stedelijk Archief te Roermond
- mondelinge informatie van Mw. A. Glastra van Loon-Voorhoeve uit Amstelveen
en drs. P.M. Cuypers uit Bemmel

- Wikipedia
Foto:
- https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010164009687